Blog - starten

Een kinderopvang starten? Deze tips kunnen jou helpen!

De overstap gids voor software in de Kinderopvang

Heb jij hart voor kinderen én ligt jouw passie bij ondernemen? Wellicht is het starten van een onderneming in de kinderopvang branche dan wel voor jou weggelegd. Wanneer je ervoor kiest om een eigen kinderopvang te starten, zijn er verschillende dingen die jou kunnen helpen bij het laten uitkomen van je ondernemersdroom. Omdat het starten van een eigen onderneming niet niets is, helpen we je graag een handje op weg.

Schrijf een goed ondernemingsplan

Bij het oprichten van een kinderopvang is het belangrijk dat er goed is nagedacht over alle verschillende opties die je hebt bij het starten van een organisatie. Een ondernemingsplan is erg breed van aard, maar zal je niet enkel tijdens de opstart, maar ook in de periode daarna, stevige handvatten bieden. Besteed tijd aan het doen van marktonderzoek, bepaal de doelgroep, creëer inzicht in het financiële plaatje en sta stil bij de mogelijke rechtsvormen waaruit jij kan kiezen.

Verdiep je in de regelgeving

Het oprichten van een kinderopvang mag niet zomaar. Een kinderopvang dient een veilige omgeving te zijn en om dit te kunnen garanderen, heeft de overheid verschillende wetten opgesteld. Al deze wetten en bijbehorende voorschriften kan je terugvinden in de Wet Kinderopvang en Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang. Daarnaast zijn er verschillende vergunningen nodig en zijn er strenge eisen waaraan de bedrijfsvoering, de opvanglocatie en de ondernemers moeten voldoen. Zo mag bijvoorbeeld de kinderratio niet overschreden worden, moeten speeltoestellen veilig zijn en moeten medewerkers van de opvang in het bezit zijn van de juiste diploma’s, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en een EHBO-certificaat. Daarnaast moet jouw kinderopvangorganisatie aangemeld zijn bij de Geschillencommissie Kinderopvang.

Registreren in het Landelijk Register Kinderopvang

Voordat je daadwerkelijk een kinderopvang kunt beginnen, moet deze geregistreerd worden in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). In dit register staan alle kinderopvangvoorzieningen die door de GGD en de gemeente zijn gecontroleerd op verschillende kwaliteitseisen. De registratie in het LRK moet 10 weken voor de oprichting van je kinderopvang worden gedaan. Dit doe je door een registratieformulier en de benodigde documenten (waaronder een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag) op te sturen naar de gemeente waar jij jouw kinderopvang wilt beginnen. Indien je meerdere vestigingen wilt openen op verschillende locaties, dan moet voor elke vestiging een nieuwe registratie worden voltooid.

Inschrijving KVK

Zodra de eerste stappen zijn afgerond, is het tijd om jouw kinderopvang in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer Van Koophandel (KVK). Na de inschrijving ontvang je een omzetbelastingnummer en, indien van toepassing, een btw-identificatienummer. Deze nummers zijn belangrijk bij het op orde houden van de (financiële) administratie binnen de opvang.

Pedagogisch beleidsplan

Elke kinderopvangorganisatie moet een pedagogisch beleidsplan hebben. Hierin staat de pedagogische visie van uw organisatie. Alle medewerkers moeten zich aan dit plan houden. In het pedagogisch beleidsplan staat onder andere: hoe wordt verantwoorde kinderopvang geboden, hoe u de ontwikkeling van het kind bespreekt met ouders maar ook praktische onderwerpen als hoe ziet een dag in de kinderopvang eruit, de leeftijdsopbouw van de kinderen in de groep en bijvoorbeeld hoe kinderen wennen aan een nieuwe groep.

Bepaal de juiste strategie

Na de officiële inschrijving bij de KVK, komt de dag waarop jij de eerste kinderen mag ontvangen in jouw opvang steeds dichterbij. Naast dat de zoektocht naar een geschikte opvanglocatie nu start kan, moet er ook gebrainstormd gaan worden over de strategieën en verschillende processen die plaats zullen gaan vinden binnen de organisatie. Welke marketingstrategie sluit aan bij hetgeen waar jouw opvang voor staat? Hoe ga je zorgen dat je geschikt personeel werft? Wat komt er in de algemene voorwaarde te staan, en hoe maak jij je kinderopvang AVG-proof? Dit zijn misschien onderwerpen die niet direct bij je naar boven komen zodra je start met ondernemen, maar onmisbaar voordat je met de daadwerkelijke uitvoering aan de slag kan.

Laat je ondersteunen

We snappen als geen ander dat het fantastisch is om kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling en het vertrouwen van ouders te krijgen dat hun kind bij jou in goede handen is. Helaas komt het echter regelmatig voor dat het ondernemerschap wordt onderschat. Vaak nemen starters te veel hooi op hun vork, wordt er een poging gedaan om alle ballen zelf hoog te houden of is er simpelweg onvoldoende capaciteit, kennis of kunde om de bedrijfsvoering optimaal te laten verlopen. Laat je dit zeker niet afschrikken, want wij van Jaamo zouden wij van Jaamo niet zijn als wij dit niet nét even een stukje makkelijker zouden maken voor jou. Onze alles in één kinderopvang software biedt de belangrijkste functionaliteiten die jij nodig hebt in de gehele bedrijfsvoering veilig én efficiënt uit te voeren.

Of je nu een startende onderneming bent binnen de kinderopvangbranche of simpelweg geïnteresseerd bent in Jaamo’s functionaliteiten, neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord.